• Telefon: +420 604 947 075

CIBETKOVÁ KÁVA


CO JE TO CIBETKOVÁ KÁVA?


- káva z cibetek není pro každého
- je to káva pro pravé milovníky kávy, kteří si budou chtít dopřát něco opravdu mimořádného 

- ve světe se běžně nazývá 'kopi luwak'

- název pochází z indonéštiny – kopi znamená káva, luwak je cibetka

- poprvé se objevila cibetková káva na trhu počátkem 19. století, kde ji uvedla rodina Widjajů z Jakarty

- výrobci se marně snaží domestikovat Cibetku pro velkovýrobu

- v zajetí cibetka odmítá kávové bobule jíst

- produkce této kávy je z toho důvodu nízká nízká (pouhých 250 – 400 kg ročně)

- i přesto, že se dělají aromatizované náhražky, které pokrývají 95 % poptávky


JAK SE ZPRACOVÁVÁ CIBETKOVÁ KÁVA?


- tato káva se zpracovává z trusu cibetek, konkrétně z druhu, který se nazývá cibetka palmová

- nelekejte se, proces je 100% hygienický!

- cibetky můžeme najít jak v Asii, Africe nebo i jižní Evropě, jsou sice masožravé,

  ovšem kávovými bobulemi nepohrdnou

- mají extrémně vyvinutý čich a tak vyberou jenom ty nejlepší kávová zrna

- jakmile bobuli cibetka sní, projde jejím trávicím traktem, a to téměř neporušená a ve slupce

- v žaludku dochází k tzv. fermentaci, a právě fermentace je přesně to, co dodává výsledné kávě

  specifickou a nezaměnitelnou chuť a aroma

- po vyprázdnění hledají sběrači cibetkový trus

- není to jednoduchý úkol, nachází se totiž převážně v horách a navíc většinou v hustém křoví,

- zrna jsou následně proplachována v horských říčkách

- následuje zbavení slupky, opět proplachování a pražení

- poté se balí nebo před balením drtí, záleží na produktu


JAK POZNÁME CIBETKOVOU KÁVU?


- díky tomu, že jsou kávová zrnka „přírodně zpracována“ v těle cibetky, jsou po opražení více olejnatá,

  mají silnější aroma a údajně i výbornou chuť 

- podle některých má cibetková káva chuť hořké čokolády, podle jiných zase chuť karamelu bez typické kávové hořkosti,

  někteří v ní dokonce cítí i švestky – my osobně cítíme výbornou plnou chuť s nádechem švestky



PŘÍPRAVA CIBETKOVÉ KÁVY


- pro přípravu cibetkové kávy je vhodný např. french press, moka konvička nebo třeba využít alternativní Vacuum

- cibetková káva se dá připravit nejběžnějším způsobem - přes filtrační papír jako filtrovaná káva

- obecně platí, že při přípravě cibetkové kávy se stačí držet několika základních pravidel

  (téměř stejných, jako při přípravě zrnkové kávy):


1) koupit k valitní a certifikovanou kávu

2) neskladovat cibetkovou kávu v lednici (před ani po namletí)

3) pokud zrnka nejsou namletá, tak namlet na hrubost podle přípravy, kterou jste se rozhodli využít

    (hrubší pro french press, jemnější pro moka konvičku, velmi jemné pro espresso)

4) správná teplota vody (ideální teplota je 93° C) - tento faktor je při přípravě cibetkové kávy velice důležitý

5) správný poměr vody a kávy – pro cibetkovou kávu se doporučuje standardní poměr, tedy 9 gramů na zhruba 150 mililitrů vody

6) přelijte horkou vodu přes filtr s kávou

7) louhujte po dobu 5 minut

8) užijte si Vaši kávu! 


KOLIK BĚŽNĚ STOJÍ CIBETKOVÁ KÁVA?


- káva „z cibetek“ – Kopi Luwak patří mezi nejdražší kávy na světě

- tvrdí se ovšem, že je to káva tak jedinečná a chutná, že se do ní investovat rozhodně vyplatí

- opravdu kvalitní a originální kávu tedy dostaneme jen od renomovaných obchodníků a prodejců

- její cena se pohybuje kolem 1000 dolarů (přes 20 000 Kč) za jeden kilogram

- běžná cena za jeden šálek cibetkové kávy činí 450 Kč


- Soul of Travel Vám nabízí jedinečnou cibetkovou kávu přímo ze Sumatry

- kávu jezdíme osobně chutnat a vybírat 

- 8 šálků s filtrem za bezkonkurenčních 650 Kč s DPH k zakoupení ZDE !